Ouders

De Twentse Blauwe is een bijzonder vleesras.
Uit welke rassen is deze kip ontstaan?

Kip was vroeger een exclusief stukje vlees. Met de komst van de snel groeiende kip is de kip geworden tot een goedkoop stukje convenience food met steeds minder smaak. Kippen die vroeger voor het vlees werden gehouden waren onder andere de Noord-Hollandse blauwe en Mechelse koekoek. Dit waren koekoekskleurige kippen. Op koekoekskleurige kippen bleven bij het plukken donkere stoppels achter en om die reden is de fokkerij overgegaan naar de witte kip. De reguliere kip in Nederland is normaliter een Hybride van de merken Ross of Cobb, en alleen de fokkers weten uit welke rassen deze kippen zijn ontstaan.

Op onze zoektocht naar een ouderwets lekkere, gezonde en herkenbare kip kwamen we bij een Frans fokbedrijf uit die aan een groot deel van de Franse culinaire kippensector haar ouderdieren levert. Hier zagen we een hen en haan waarmee we de kruising fokken die aan onze wensen voldoet.

Twentse Blauwe is gefokt uit de volgende bekende rassen:

Herkomst van moederdier: ‘Light sussex’ en de ‘Galinaise’ met witte veren, gele poten, een dik verenpak met zeer robuuste eigenschappen.
‘New Hampshire’ een rood bevederde haan met goede conformatie.

Herkomst van haan: de haan stamt rechtstreeks af van de ‘Plymouth Rock’ met zijn karakteristieke verenpatroon, ook wel als “koekoek” aangeduid. Tot de Tweede Wereldoorlog was dit het meest gebruikte kippenras in Amerika, o.a. vanwege zijn goede eigenschappen m.b.t. goede eiproductie, smaak, robuustheid en goede bevedering. Deze haan werd ook gebruikt bij het kruisen van de Noord Hollandse Blauwe.

De Twentse Blauwe

De Twentse Blauwe

Kip van vroeger met de wetenschap van nu!